Ползи на сусамовото семе

Сусамовото семе е не само изключителен източник на мед и манган, но и много добър източник на магнезий, калций, желязо, фосфор, витамин В1 и диетични фибри. В допълнение към тези ценни минерали и витамини, сусамът съдържа и две уникални съставки- сезамин и сезамолин. И двете принадлежат към групата на т.нар. лигнани, които имат понижаващи холестерола и увеличаващи запасите на витамин Е ефекти. Сезаминът предпазва черният дроб от неблагоприятните въздействия на кислорода.
– Богато е на полезни минерали. Сусамовото семе е много богат източник на мед, магнезий и калций, които от своя страна дават следните здравословни резултати:
– медта дава успокоение при ревматичен артрит. Ефективността на медта се дължи на факта, че тя е важен микроминерал, играещ важна роля в антивъзпалителните и антиоксидантните ензимни системи.
– магнезият поддържа сърдечносъдовото и респираторното здраве. Той е много полезен в случаи на въздушни спазми при аритмия, понижава високото кръвно налягане и възстановява нормалния сън при жените в периода на менопаузата.





{START_COUNTER}