С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

петък, 25 февруари 2011 г.

Сусам

Сусамът (Sesamum indicum) е едногодишно тревисто растение от семейство Сусамови. Има 12 вида сусам. Родина на сусама е Африка. Отглежда се в Северна Африка,Средиземноморието и др.; най-много в Индия, Китай, Пакистан; в България - в южните райони. Семената (в плода кутийка са до 80) съдържат 53-63 % масло, 21 % белтъци и 21 % въглехидрати. Използват се за храна, в хранително-вкусовата, медицинската промишленост, в сладкарството и др.; сусамовото масло - във фармацевтичната практика като разтворител на витамини и други препарати. Сусамът е популярен и ценен от древността. Използвал се е главно в кулинарията и медицината. Преди употреба сусамовите семена обикновено се препичат. Поръсват се върху хлябове, сладкиши, както и мака, с него се приготвя тахан халва. Има благотворно действие при бременни и малки деца заради съдържащите се в него хранителни вещества и особено фолиева киселина. Има два основни вида сусам - бял и черен. И двата вида се използват в азиатската кухня, главно за панировка и подправяне на салати и рибни ястия.




Между лечебните му свойства може да се съобщят: 

- допълва енергията на бъбреците, която повлиява качеството на костната тъкан (при остеопороза напр.)


- образуването на кръвта (при анемия)


- повишава количеството и качеството на спермата (безплодие при мъжете) 


- повлиява качеството на косата-нейния растеж, също повлиява слуха 

- профилактика и лечение на запека, също при суха кашлица 


- сусамът трябва да бъде ежедневно допълнение към храната при жените в менопаузата – при горещи вълни, изпотяване, безсъние, сърцебиене, слабост 


- при жени с преждевременна и силна менструация 


- при хора с надмерно изпотяване, хиперактивност, склонност към повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания, мозъчни проблеми 


- външно сусамовото масло се използва при болки в ушите, кожни изгаряния, като се нанася с памуче. При повишена температура помага за снижаването й като се маже кожата със сусамово масло. 




Модерната диетология: 

Сусамът (печен) съдържа следните вещества:




Данни за:100 гр
Калории567
Калории от мазнини432
Общо мазнини48 г
   Наситени мазнини6.72 г
   Полиненаситени мазнини21.04 г
   Мононенаситени мазнини18.13 г
Холестерол0
Натрий39 мг
Калий406 мг
Общо въглехидрати26.04 г
   Фибри16.9 г
   Захари0.48 г
Белтъчини16.96 г
Вода5 мл
Витамин A66 IU
Витамин В51 мг
Калций131 мг
Желязо8 мг
Тиамин1 мг
Ниацин5 мг
Фосфор774 мг
Магнезий346 мг
Цинк10 мг
Селений34 мг
Мед1 мг
Манган1 мг



Сусамът (суров) съдържа тези най-важни вещества: 


Калории573
Калории от мазнини447
Общо мазнини49.67 г
   Наситени мазнини6.96 г
   Полиненаситени мазнини21.77 г
   Мононенаситени мазнини18.76 г
Холестерол0
Натрий11 мг
Калий468 мг
Общо въглехидрати23.45 г
   Фибри11.8 г
   Захари0.3 г
Белтъчини17.73 г
Вода5 мл
Витамин A9 IU
Витамин B61 мг
Калций975 мг
Желязо15 мг
Тиамин1 мг
Ниацин5 мг
Фосфор629 мг
Магнезий351 мг
Цинк8 мг
Селен34 мг
Мед4 мг
Манган2 мг



Този състав го прави подходящ при лечението на: 


- високото съдържание на олганичен калций, магнезий, фосфор – при лечението и профилактиката на остеопорозата и костните счупвания. Препоръчва се на бременните и кърмещи жени 

- високото съдържание на желязо – подходящ при жените и при анемичните хора 


- високото съдържание на витамини от групата В и магнезий, фосфор – подходящ при неврологични заболявания вкл. депресии, неврози. По същият начин е подходящ при студенти, спортисти, хора работещи тежък физически труд 


- високото съдържание на ненаситени мастни киселини и магнезий - подходящ при сърдечно-съдови заболявания 

- високото съдържание на цинк подобрява имунната система и метаболизма в организма 

- високото съдържание на каротени и магнезий, калций и цинк са лекарство за очите, косата, лигавиците, ноктите 

- сусамовото мляко може да замести кравето мляко при хора с непоносимост към лактозата 

Най-добре е да се консумира природен необелен сусам, защото състава на минералите и витамините се снижава при отстраняването на повърхностните обвивки на семенцето. 

Колко е впечатляващо – толкова малко семенце, а може да помогне при твърде големи проблеми...


...една вкусна, лечебна чаша сусамово мляко дневно при много здравословни проблеми вкл. и фрактури: 

100 гр. сусам 
200 гр. вода 
1 лъжица мед 


Всичко това се слага в подходящ съд и се размиксирва (с този миксер, който има перка на края), докато се получи бяла течност (бяла, защото при разкъсването на сусамовата обвивка се излива маслото, което с водата образува емулсия) 
По желание може да се прибави и един банан на парченца и да се разбие с миксера - получава се прекрасно лечебно питие, което няма конкуренция между лекарствата и "хранителните добавки" 

100г сусам съдържа 420мг калций, което е около половината от дневната нужда. Това е доста много и са малко продуктите, които съдържат калций от този порядък. За сравнение, други богати на калций продукти са млякото - 100-120мг/100мл и твърдите сирена (които са може би най-богатият продукт на калций) - 600-700мг/100г. По принцип, напълно е възможно да се набавят нуждите от калций с изцяло растителна храна, в която е добре застъпен сусамът.

Таханът представлява смлян сусам и количеството минерали в него е същото.

Смленият сусам в кафемелачка е също толкова полезен, както и смленият с миксер. Моята любима рецепта със сусам е смлян с малко мед, после от това "тесто" се правят топчета колкото малък орех, които се овалват в несмлян сусам. Тук несмленият сусам е добавен заради вкуса, но сусамът почти не се усвоява в несмлян вид.

Сусамът също е една от най-силните храни афродизиаци, особено за мъжете.

Нещо много важно, което трябва да се има предвид по отношение на суровите семена/ядки е, че те много бързо гранясват. Гранясали, от изключително полезен, те се превръщат в един крайно нездравословен продукт. От здравословна гледна точка, по-добре е изобщо да не се консумират семена/ядки, отколкото да се консумират непресни такива. Затова трябва да се внимава при покупката, да се опитва предварително, да не се купува ако има дори и малка следа от горчив привкус или дъх. (По-добре е да опитва непушач, пушачи могат да хванат малките разлики във вкуса.) Особено опасни са отворените, насипни семки/ядки, макар че и пакетираните стоки също могат да не са пресни. В София горчив сусам и непресни семки/ядки неведнъж съм намирала на щанда в Халите, но и на други места също има много. Продавачите не внимават за това, може би защото на външен вид стоката остава същата. Ако някой знае място/а в София, където сигурно могат да се купят пресни сурови ядки и семена, моля да го сподели.

Окисляването на иначе много полезните мазнини в тези продукти става при контакт с въздух, светлина, влага. Затова е по-добре е да се купуват цели ядки/семки, които да се смилат/натрошават непосредствено преди употреба, и след покупката да се съхраняват затворени в хладилник/фризер. Ядките в черупки могат да изкарат доста време на хладно без да гранясат.


Ценна информация може да намерите и тук: Калций, кости или към какво ме потикна счупената ръка на ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...