Между лечебните му свойства може да се съобщят:
- допълва енергията на бъбреците, която повлиява качеството на костната тъкан (при остеопороза напр.)
- образуването на кръвта (при анемия)
- повишава количеството и качеството на спермата (безплодие при мъжете)
- повлиява качеството на косата-нейния растеж, също повлиява слуха
- профилактика и лечение на запека, също при суха кашлица
- сусамът трябва да бъде ежедневно допълнение към храната при жените в менопаузата – при горещи вълни, изпотяване, безсъние, сърцебиене, слабост
- при жени с преждевременна и силна менструация
- при хора с надмерно изпотяване, хиперактивност, склонност към повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания, мозъчни проблеми
- външно сусамовото масло се използва при болки в ушите, кожни изгаряния, като се нанася с памуче. При повишена температура помага за снижаването й като се маже кожата със сусамово масло.
Модерната диетология:
Сусамът (печен) съдържа следните вещества:
Данни за: | 100 гр |
---|---|
Калории | 567 |
Калории от мазнини | 432 |
Общо мазнини | 48 г |
Наситени мазнини | 6.72 г |
Полиненаситени мазнини | 21.04 г |
Мононенаситени мазнини | 18.13 г |
Холестерол | 0 |
Натрий | 39 мг |
Калий | 406 мг |
Общо въглехидрати | 26.04 г |
Фибри | 16.9 г |
Захари | 0.48 г |
Белтъчини | 16.96 г |
Вода | 5 мл |
Витамин A | 66 IU |
Витамин В5 | 1 мг |
Калций | 131 мг |
Желязо | 8 мг |
Тиамин | 1 мг |
Ниацин | 5 мг |
Фосфор | 774 мг |
Магнезий | 346 мг |
Цинк | 10 мг |
Селений | 34 мг |
Мед | 1 мг |
Манган | 1 мг |
Сусамът (суров) съдържа тези най-важни вещества:
Калории | 573 |
---|---|
Калории от мазнини | 447 |
Общо мазнини | 49.67 г |
Наситени мазнини | 6.96 г |
Полиненаситени мазнини | 21.77 г |
Мононенаситени мазнини | 18.76 г |
Холестерол | 0 |
Натрий | 11 мг |
Калий | 468 мг |
Общо въглехидрати | 23.45 г |
Фибри | 11.8 г |
Захари | 0.3 г |
Белтъчини | 17.73 г |
Вода | 5 мл |
Витамин A | 9 IU |
Витамин B6 | 1 мг |
Калций | 975 мг |
Желязо | 15 мг |
Тиамин | 1 мг |
Ниацин | 5 мг |
Фосфор | 629 мг |
Магнезий | 351 мг |
Цинк | 8 мг |
Селен | 34 мг |
Мед | 4 мг |
Манган | 2 мг |
Този състав го прави подходящ при лечението на:
- високото съдържание на олганичен калций, магнезий, фосфор – при лечението и профилактиката на остеопорозата и костните счупвания. Препоръчва се на бременните и кърмещи жени
- високото съдържание на желязо – подходящ при жените и при анемичните хора
- високото съдържание на витамини от групата В и магнезий, фосфор – подходящ при неврологични заболявания вкл. депресии, неврози. По същият начин е подходящ при студенти, спортисти, хора работещи тежък физически труд
- високото съдържание на ненаситени мастни киселини и магнезий - подходящ при сърдечно-съдови заболявания
- високото съдържание на цинк подобрява имунната система и метаболизма в организма
- високото съдържание на каротени и магнезий, калций и цинк са лекарство за очите, косата, лигавиците, ноктите
- сусамовото мляко може да замести кравето мляко при хора с непоносимост към лактозата
Най-добре е да се консумира природен необелен сусам, защото състава на минералите и витамините се снижава при отстраняването на повърхностните обвивки на семенцето.
Колко е впечатляващо – толкова малко семенце, а може да помогне при твърде големи проблеми...
...една вкусна, лечебна чаша сусамово мляко дневно при много здравословни проблеми вкл. и фрактури:
100 гр. сусам
200 гр. вода
1 лъжица мед
Всичко това се слага в подходящ съд и се размиксирва (с този миксер, който има перка на края), докато се получи бяла течност (бяла, защото при разкъсването на сусамовата обвивка се излива маслото, което с водата образува емулсия)
По желание може да се прибави и един банан на парченца и да се разбие с миксера - получава се прекрасно лечебно питие, което няма конкуренция между лекарствата и "хранителните добавки"
100г сусам съдържа 420мг калций, което е около половината от дневната нужда. Това е доста много и са малко продуктите, които съдържат калций от този порядък. За сравнение, други богати на калций продукти са млякото - 100-120мг/100мл и твърдите сирена (които са може би най-богатият продукт на калций) - 600-700мг/100г. По принцип, напълно е възможно да се набавят нуждите от калций с изцяло растителна храна, в която е добре застъпен сусамът.
Таханът представлява смлян сусам и количеството минерали в него е същото.
Смленият сусам в кафемелачка е също толкова полезен, както и смленият с миксер. Моята любима рецепта със сусам е смлян с малко мед, после от това "тесто" се правят топчета колкото малък орех, които се овалват в несмлян сусам. Тук несмленият сусам е добавен заради вкуса, но сусамът почти не се усвоява в несмлян вид.
Сусамът също е една от най-силните храни афродизиаци, особено за мъжете.
Нещо много важно, което трябва да се има предвид по отношение на суровите семена/ядки е, че те много бързо гранясват. Гранясали, от изключително полезен, те се превръщат в един крайно нездравословен продукт. От здравословна гледна точка, по-добре е изобщо да не се консумират семена/ядки, отколкото да се консумират непресни такива. Затова трябва да се внимава при покупката, да се опитва предварително, да не се купува ако има дори и малка следа от горчив привкус или дъх. (По-добре е да опитва непушач, пушачи могат да хванат малките разлики във вкуса.) Особено опасни са отворените, насипни семки/ядки, макар че и пакетираните стоки също могат да не са пресни. В София горчив сусам и непресни семки/ядки неведнъж съм намирала на щанда в Халите, но и на други места също има много. Продавачите не внимават за това, може би защото на външен вид стоката остава същата. Ако някой знае място/а в София, където сигурно могат да се купят пресни сурови ядки и семена, моля да го сподели.
Окисляването на иначе много полезните мазнини в тези продукти става при контакт с въздух, светлина, влага. Затова е по-добре е да се купуват цели ядки/семки, които да се смилат/натрошават непосредствено преди употреба, и след покупката да се съхраняват затворени в хладилник/фризер. Ядките в черупки могат да изкарат доста време на хладно без да гранясат.
Ценна информация може да намерите и тук: Калций, кости или към какво ме потикна счупената ръка на ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар