Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Сусам

Това малко семенце съдържа в себе си толкова много полезни вещества, способни да ни направят млади, здрави, жизнени и енергични.

Какво съдържа:
* изключително богат на магнезий, мед и калций – само четвърт чаша (36 гр) сусам на ден ни доставя 75 % от дневната нужда от мед, 35 % от дневната нужда от калций и 32 % – магнезий, 29 % – желязо, 18 % – цинк. А за какво са ни тези минерали:

– медта облекчава ревматоиден артрит; този минерал е важен за активирането на редица противовъзпалителни и антиоксидантни ензими системи;спомага свързването на колагена и еластина, което осигурява здравина и еластичност на кръвоносните съдове, костите и ставите.

– магнезия предпазва от астматични пристъпи; намалява високото налягане, а от там и предпазва от инсулт и инфаркт; предпазва от мигрена; подобрява съня; намалява лошите последици от менопаузата.

– калция предпазва от рак на дебелото черво, остеопороза, мигрена и ПМС; изключително важна роля играе в менопаузата и жените над 40 години вместо да се наливат с шепа хапчета, прясно мляко и буци сирена да ги сменят със сусам. И без това животинските продукти оказват обратен ефект в този период – животинските продукти увеличават риска от остеопороза и различни неразположения по време на менопаузата. Вариантите на приемане са много – прочетете по-долу.

– цинкът играе огромна роля в здравината на нашите кости и намалява риска от остеопороза

* съдържа фитостероли – намаляват нивата на лошия холестерол, повишават имунните способности на организма ни, намаляват риска от някои тумори.

* високо съдържание на витамин Е, В1, В2, В3, В6, омега-3 и омега-6

* сусамът е изключително богат на антиоксиданти, дължащи се най-вече на уникалния фитоестроген сесамин, който също има противоракови способности.

За кого е полезен, по принцип за всички, но най-вече е необходимост за:
* хора, страдащи от остеопороза, анемия, със сърдечно-съдови проблеми
* всички бременни и кърмещи жени, жени в менопаузата
* оказва благотворно влияние на косата, ноктите, костите
* подобрява зрението и слуха
* подходяща храна за спортисти, ученици и студенти, хора със силно активно ежедневие, подложени на стрес

Как да го консумираме:
* като разпръскаме върху салатите ни
* като добавим в зърнените ни закуски
* като добавяме в сурови хлебчета или в различни тестени изделия, ако приготвяме такива
* сусамово олио, продава се почти навсякъде и може да си слагаме ежедневно на салатки
* сусамов тахан – сусамовия тахан може да смесим с мед в съотношение 1:2 (получава се много вкусна смес, която може да замести функцията на сладката, да намажем на филийка например). Също сусамовия тахан участва в направата на различни видове хумус. Ето един вариант, а тиквичката може да замените с паста от соя, нахут или авокадо. Въобще вариантите са много.
* като си приготвяме сусамово брашно и добавяте във всички наши рецепти
* като си направим сусамово мляко

25 comments

1 Птиченце { 05.18.09 at 15:50 }

Чела съм, че е добре сусамът леко да се смила преди консумация, защото семенцата му са твърде малки и трудно се усвоява от организма. Аз си го смилам в кафемелачка и така си го добавям на салати.

2 mer { 05.19.09 at 0:25 }

Да, наистина е така, по същия начин е добре да процедираме и с лененото семе. Може и в хаванче да ги натрошим малко, в случай че нямаме кафемелачка.

3 Katerina { 06.19.09 at 22:01 }

zdraveite,

sashto taka moje da se napravi razkoshna halva ot susam i med. 🙂

4 mer { 06.20.09 at 1:08 }

Катерина, ще споделиш ли как ти си правиш халва от сусам и мед, благодаря ти 🙂

5 Маги { 09.12.09 at 12:50 }

Смесват се смлян сусам (така нареченият тахан) и пчелен мед в съотношение 50:50. Супер вкусно е и изобщо не се дебелее от него;) Аз го слагам в хладилника, за да е твърдо като халва.

6 valentin { 10.29.09 at 14:20 }

Сусама е полезен заради горчивината си. Съвременния човек забравя покрай слаадко и солено другите вкусове.

7 DIANA { 11.22.09 at 0:23 }

ZDRAVEITE VSA6NOST STAVA VAPROS ZA sysamov taxan nali?

8 Карина { 01.20.10 at 17:11 }

Искам да попитам за лененото семе. Знам, че е много полезно, но четох, че не е препоръчително за деца и бремени, защото има и определено количество цианид в съдържанието си. Как мислите, да спра ли да го вземам, сега съм в пети месец.

9 amazonian { 01.20.10 at 19:47 }

Интересно, не знаех че лененото семе съдържа цианид. За бременни не знам – може да изчакаш времето, когато няма да си вече бременна 🙂 От друга страна, напоследък си пробива път една теория за ползата от минималните количества цианид, които се съдържат в много семена, семки от плодове, ядки в костилките им и пр. В организма на човека се генерира ензим, който така да се каже „обезврежда“ този цианид. Но, внимание – ензимът се генерира само от здравите клетки – не от „болните“ – особено при туморни и автоимунни заболявания. Функцията на цианидосъдържащи храни е именно да „убива“ вредните клетки в организма. Съвременният човек не консумира достатъчно такива семки, ядки и пр. Така че не е вредно, напротив – полезно е, но специално в случая с бременността не знам 🙂

10 Neda { 01.20.10 at 23:15 }

Освен в семките на плодовете от сем. Розоцветни напр. , съединения съдържащи цианиди се съдържат и в други растения, много от които имат доказани свойства във фитотерапията. Те се наричат цианосъдържащи или цианогенни гликозиди.-свързани са с 1 молекула глюкоза и незахарен компонент, който съдържа цианидна група-CN- Глюкозната молекула в комплекс с цианида осигурява по-добро метаболизиране от гръбначните животни. Такъв е гликозидът амигдалин, който се съдържа в бадемите (род Amigdalus) . Цианогенни гликозиди, се съдържат в семената на сем. Розоцветни, а също и някои други близки на тях смийства./напр Ленови/ Такива плодове са ябълка, круша, дюля, малина, ягода, къпина, шипка, мушмули, кайсия, праскова, слива, трънка, череша вишна, бадем..Соргото също съдържа ,но в корените си. Пази го от паразити. /То е от сем. Житни/ Горчивият бадем е силно отровен, ако не се изпече, за да се разпадне цианидния компонент и да се изпари като HCN= Не трябва да се яде суров горчив бадем.. Кайсиевите ядки са също богати. Ягоди и малини -не чак толкова. Тези вещества имат неблагоприятно действие върху микроорганизмите и предпазват семената и младите растения от гниене. Също така трудно се метаболизират от безгръбначните животни-червеи и др. Доказана е връзка между увеличеното съдържание на въглероден двуокис във въздуха и увеличено синтезиране на цианогенни гликозиди. Бременността е деликатно състояние и според мен не трябва да се прекалява с нищо. Повече разнообразие в растителната храната, за да не се натрупват големи количества еднакви елементи, които евентуално биха затруднили тялото. Така мисля. Приятна вечер на всички читатели.

11 Neda { 01.21.10 at 10:49 }

При черешите и вишните цианидите в семето са също много и те са токсични. Когато се прави вишновка с вишни с костилките и престои много дълго време, алкохолът може да проникне през костилката и да извлече отровните цианиди. за това вишновка трябва да се прави винаги от плодове без костилката. Също стари компоти от череши и вишни с костилките могат да са с повече цианиди. когато животни, птици и човек поглъща костилки от череши, те не са опасни, защото твърдата костилка предпазва абсолютно семето по време на преминаването му през целия храносмилателен тракти и то излиза невредимо и нормално покълнва и пониква след това. Това е т. нар. ендозоохория-когато животни и птици поглъщат плодове и по този начин разпространяват семената на далечно разстояние. Дори някои растения са толкова добре приспособени, че семената им не могат да поникнат ако не са преминали през храносмилателния тракт на животни, което омекотява малко костилката и покълнекът може да излезе. Ако се поглъщат цели черешови и вишневи и др. костилки няма опасност от цианиди.

12 Карина { 02.01.10 at 23:01 }

С вас човек може да се обогати с толкова интересна информация! Благодаря ви!

13 Ваня { 11.18.10 at 19:23 }

Може ли някой да ми каже дали сусама запазва елементите си и след изпичане защото за мен той е много по вкусен леко запечен.Предварително благодаря на всички които ми отговорят.

14 Petko { 11.20.10 at 12:23 }

Почти нищо не остава след термична обработка. Опитай да го смелиш суров и да посипеш на салатката или на филийка и ще останеш очарована от вкуса 🙂

15 Стефан Дончев { 03.12.11 at 14:31 }

Сусама се препоръчва против остеопороза,някой пил ли е и има ли резултат.

16 Petko { 03.12.11 at 19:09 }

Нямам остеопороза, но мога да кажа, че сусамът е чудесен източник на калций и фолиева киселина. Използва се суров. Смила се в мелачката и се яде директно на гладно. Вкусен и полезен е 🙂

17 Даниела { 03.13.11 at 15:28 }

Също така е много вкусен блендиран на мляко, смесен с ленено семе и банан 🙂

18 malka_mishka { 03.14.11 at 2:38 }

как точно става на мляко – с вода ли? Един път пробвах, нищо не излезе…

19 Даниела { 03.14.11 at 10:06 }

Да, – 1 чаша сусам се смила с една чаша вода, аз добавям и ленено семе….след това добавям още 3 чаши вода, банан и понякога лъжица мед…Винаги се получава. Може да се блендира само сусам, тогава е леко горчиво млякото, но на мен ми харесва…

20 Ptirinha { 03.15.11 at 12:19 }

според прорциите към рецептата на Даниела(предишния коментар) някой ме беше посъветвал да сложа половин щипка сол, която обира горчивината и наистина се получи.., няколко кристалчета сол няма да навредят, нали 🙂

21 Antoaneta Hillman { 04.05.12 at 16:16 }

Susama tribva leko ,do zlatisto da se zapicha.Za tova i tumnoto susameno oilio e po-polezno.Znam go sus sigyrnost,ot ia[onski iztochnik.

22 Ивелина { 05.31.12 at 18:46 }

Здравей, Мер! Поздравявам те за работата ти по сайта! Наскоро четох, че и сусамът трябва да се накисва за няколко часа (4-6 за необеления) и имам въпрос относно накисването не само на него, а и на ядки и семена като цяло. По-точно ме интересува изсушаваеното им тъй като нямам дехидратор, а доколкото разбирам не е добре да са мокри, когато се смилат. Как мога да изсуша семената и ядките без дехидратор и доколко е необходимо? По-бързо ли се разваля таханът/ядковият бутер ако са останали влажни? Преди си бях смляла необеления сусам в кафемелачка и след това го пасирах със сусамово олио, но от това, което четох, излиза, че само с накисването могат да се отстранят ензимните инхибитори.
Освен това, ако ще семената ще се готвят после напр. киноа, пак ли е за предпочитане да се накисват предварително?
Благодаря!

23 Яна { 06.28.13 at 11:12 }

Здравей, Мер! След обстойно търсене из нета не успях да намеря нещо за тахана, което ме интересува: има ли разхлабващ ефект? Баща ми е с колит и не трябва да приема храни с такова действие, но пък знам, че по принцип тахан на гладно действа много благоприятно на храносмилателната система..така че съм леко на кантар дали да му го препоръчвам или не. Много ще съм благодарна, ако можеш да дадеш някаква информация по темата.
Също така да кажа, че съм страшен фен на сайта ти и на теб, много интересни неща открих тук последните години. Благодаря ти и продължавай все така! : )

24 ЗА смилането { 08.27.14 at 18:01 }

Четох, че ядки като ленено семе, сусам и др. не бива да се мелят в мелачка, а да се разтрошават в хаванче. Трябва да се знае и, че те веднага се окисляват от въздуха, затова след счукването им, незабавно трябва да се объркат или с мед, или с мляко, за да спре достъпът на въздух.

25 приятел { 09.03.14 at 22:14 }

Мила ЗА смилането, сусама трябва да е смлен на много ситно, за да може да се усвои. Ако сте си поглеждали акото след ядене на сусам и го видите там ще разберете и се уверите в това, което казвам.

Leave a Comment